Γράφει ο Βασίλης Σταρακάς*
Μεταξύ των εκλεκτών μελών του ανανεωμένου Δ/Σ της ΠΑΕ Παναιτωλικός από την περίοδο 2017 – 18 είναι και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του σωματείου μας Κώστας Τάκος. Για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του Παναιτωλικού Μάκης Μπελεβώνης δείχνει τον σεβασμό και την εκτίμηση με τα οποία περιβάλλει τον σύλλογό μας, των παλαιμάχων.
Ο Κώστας Τάκος έλαμψε ως παίκτης με την κίτρινη φανέλα την οποία τίμησε για 16 ολόκληρα χρόνια, κατά τα οποία έγραψε στο ποδοσφαιρικό βιβλίο του σωματείου μας τις δικές του λαμπρές σελίδες.
Κώστας Τάκος, για αρκετά χρόνια αρχηγός του Παναιτωλικού κατά τη δεκαετία του ‘80
Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1955. Ξεκίνησε από τα παιδικά τμήματα του Παναιτωλικού ως πλάγιος αμυντικός, όπου ξεχώρισε για την ταχύτητα, το πάθος και την άριστη τεχνική του κατάρτιση. Διανύοντας τον 17ο χρόνο της ηλικίας του, κατά την ποδοσφαιρική σαιζόν 1972 – 1973, ο Παναιτωλικός αγωνίστηκε στην ερασιτεχνική κατηγορία με νέα διοίκηση, που προήλθε από εκλογές. Αναφέρω κάποιους, όπως τον πρόεδρο Γεώργιο Σιατή ή Γούλα – ο οποίος με στεφάνωσε – τον αντιπρόεδρο, οδοντίατρο Άγγελο Τριανταφύλλου και τον γενικό αρχηγό Γεώργιο Μπισδούνη, παλαίμαχο του Παναιτωλικού. Προπονητής προσελήφθη ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής του ΠΑΟ Ζαχαρίας Πιτυχούτης με βοηθό του τον «τεράστιο» Νίκο Κουτσογιάννη.
(Για τις αιτίες υποβιβασμού από τη Β’ Εθνική στην ερασιτεχνική κατηγορία, την προηγούμενη σαιζόν 1971 – 1972 θα ειπωθούν αργότερα πάρα πολλά). Αυτή τη στιγμή αναφέρω μόνο δύο: Η πρώτη είναι η αδιαφορία κάποιων μελών της τότε διορισμένης διοίκησης και η δεύτερη η παντελής άγνοια κανονισμών του γενικού αρχηγού ο οποίος σε νικηφόρο αγώνα εκτός έδρας δήλωσε στην αρχική ενδεκάδα ποδοσφαιριστή τον οποίο ο προπονητής μας είχε αναπληρωματικό. Σύμφωνα με το φύλλο αγώνα τιμωρηθήκαμε για πλαστοπροσωπία και μας αφαιρέθηκαν τέσσερις βαθμοί. Σημειώνω ότι ο Παναιτωλικός μέχρι τότε πρωταγωνιστούσε μόνιμα στη Β’ Εθνική από τη δημιουργία της ακόμη, αρχή του 1960).
Ξέφυγα όμως από το κυρίως θέμα και γυρίζω στον Κώστα Τάκο, που διατηρώ ακόμα στο μυαλό μου την εικόνα που στο ξεκίνημα αυτής της σαιζόν τον καλωσορίσαμε στα αποδυτήρια σαν μέλος της ανδρικής ομάδας. Μια ευγενική φυσιογνωμία, ένα ωραίο αθλητικό στυλ που με τα πλούσια ξανθά μαλλιά του είχε μεγάλη ομοιότητα με τον εν ενεργεία τότε Γερμανό μπακ της Μπαγερν Μονάχου ΦΟΓΚΤΣ.
Όρθιοι από αριστερά: Χουχουλής, Γάκης, Βασιλείου, Ασανιώτης, Δημόπουλος, Χατζόπουλος.
Καθήμενοι από αριστερά: Κωστόπουλος, Καραγιώργος, Τάκος, Ρίκος, Μακρής
Ο δεξιοπόδαρος Κώστας Τάκος παρά το νεαρό της ηλικίας του έπαιξε σε αρκετούς αγώνες τη σαιζόν αυτή πότε σαν μπακ δεξί – βασική του θέση – πότε σαν έξω δεξιά όταν το επέβαλλαν οι συνθήκες, σκόραρε δε έξι φορές. Ο νεαρός είχε τέτοιο ποδοσφαιρικό «θράσος» που γρήγορα άρχισε να διεκδικεί και να απαιτεί – δικαίως – τη θέση βασικού. (Από την επόμενη χρονιά και για 15 χρόνια πήρε στο … σπίτι του τη φανέλα με το νούμερο 2).
Ρώτησα τον Κώστα τι θυμάται από την πρώτη του επαφή στα αποδυτήρια με τους παίκτες της ανδρικής ομάδας. Μου απάντησε: «Με συγκίνησε πάρα πολύ η θερμή υποδοχή, ιδιαίτερα από εσάς τους μεγαλύτερους σε ηλικία». Μου είπε ακόμα «εντυπωσιάστηκα που οι καρδιές όλων σας χτυπούσαν στον ίδιο ρυθμό».
Ο Κώστας είχε πολλές ποδοσφαιρικές αρετές. Γρήγορη αντίληψη, σκέψη και ταχύτατη αντίδραση. Ένας συνδυασμός που υπάρχει σε αμυντικούς ποδοσφαιριστές μεγάλης κλάσεως, γι αυτό και είναι ελάχιστες οι φορές που τέτοιοι ποδοσφαιριστές ανακόπτουν με φάουλ τον αντίπαλο. Ήταν πραγματικά ένας μοντέρνος μπακ, με ταχύτατες προωθήσεις και σε συνδυασμό με την πολύ καλή τεχνική του κατάρτιση, ελίσσονταν με μεγάλη άνεση με την μπάλα στα πόδια., δημιουργώντας πανικό στους αντιπάλους. Δεν ήταν βέβαια και λίγες οι φορές που σκόραρε.
Από την άνοδο του Παναιτωλικού στη Β’ Εθνική τη σεζόν 1972-73.
Όρθιοι από αριστερά: Τριανταφύλλου, Μπισδούνης, Γρηγόρης Σταυρόπουλος (δημοσιογράφος), Μπαλτούμας, Ντόκας, Σταρακάς, Καβάγιας, Ντέμος.
Καθήμενοι από αριστερά: Παχής, Δενδρινός, Καλαμίδας, Γκανιάτσας, Γαλανός, Γλυκοκάλαμος, Ευθυμίου, Κοτρώτσος, Κάκος.
Την περίοδο 1974 – 75 που ο Παναιτωλικός ανέβηκε στην Α’ Εθνική ο 19χρονος Κώστας Τάκος ήταν από τους βασικούς συντελεστές της ανόδου, παρ’ όλο που από τη σαιζόν αυτή άρχισαν να έρχονται με μεταγραφή στον Παναιτωλικό πολλοί σπουδαίοι Μακεδόνες ποδοσφαιριστές, επιλογές του προπονητή της ανόδου Γιώργου Χασιώτη. Ο Κώστας συνέχισε να είναι μεταξύ των βασικών μας στελεχών και στις δύο επόμενες σαιζόν – 1975-76 και 1976-77 – που ο Παναιτωλικός συμμετείχε στην κορυφαία κατηγορία του Ελληνικού πρωταθλήματος, την Α’ Εθνική.
Ο Κώστας ήταν άτυχος και δεν έγινε συμπαίκτης του Διονύση Τσάμη – όταν αυτός μεσουρανούσε στο Ελληνικό ποδόσφαιρο με τα χρώματα της ΑΕΚ – γιατί την εποχή που η ΑΕΚ ζητούσε τον Κώστα επίμονα, είχε φύγει με μεταγραφή από τον Παναιτωλικό για τον ΠΑΟΚ ο Χρίστος Δημόπουλος και η διοίκηση δεν θέλησε να δώσει ταυτόχρονα δύο βασικότατα στελέχη της ομάδας.
Προς το τέλος της καριέρας του αποτέλεσε τον εγκέφαλο της άμυνας του Παναιτωλικού μας, αφού αγωνίστηκε με μεγάλη επιτυχία στη θέση του Λίμπερο. Κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 1987, κλείνοντας μια λαμπρή 16χρονη καριέρα.
Ο Καταξιωμένος στην Αγρινιώτικη κοινωνία, για την ευγένεια και το ήθος του Κώστας Τάκος μου μίλησε και για τον άνθρωπο που «ανέστησε» τον Παναιτωλικό, τον ευεργέτη του Αγρινίου ΦΩΤΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ – δικά του τα λόγια και οι χαρακτηρισμοί – που από το 2004 μέχρι σήμερα χωρίς να υπολογίζει κόπο και χρήματα χτίζει μεθοδικά την προσωπικότητα και το μέλλον αυτού του περήφανου και χωρίς εξαρτήσεις σωματείου, για το οποίο τόσο μεγάλη υπερηφάνεια νιώθουν όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες και μη φίλαθλοι. Ένα σωματείο καταξιωμένο από όλη τη φίλαθλο Ελλάδα.
Η Συζήτησή μας έκλεισε με τα παρακάτω λόγια του: «Χάρηκα πάρα πολύ και με συγκίνησε η ενωτική Αιτωλοακαρνάνικη ατμόσφαιρα που κυριάρχησε στην πρόσφατη περιπέτεια του συλλόγου μας που τον ταλαιπώρησαν άδικα με την κατηγορία της χειραγώγησης αγώνα εξ αιτίας της περίφημης «κίτρινης κάρτας».
Είναι σίγουρο ότι ο Παναιτωλικός ωφελείται τα μέγιστα από την ενεργοποίηση του Κώστα Τάκου στο Δ/Σ της ΠΑΕ.
*Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού
Συγχαρητήρια για αυτή την ουσιώδη ενημέρωση γιατί έτυχε να τον ζήσουμε αυτόν τον παίχτη και σαν μικρά παιδιά τοτε να μην χάνουμε ούτε μια προπόνηση και αγώνα σας ευχαριστούμε..