Το agriniara.gr, με τη λήξη του Παναιτωλικός – Παναθηναϊκός 0-5 για την 4η αγωνιστική της Super League 1, γράφει την κριτική των παικτών και όχι μόνο, για τα όσα παρουσίασαν στο γήπεδο.
Τα «καναρίνια» πατούσαν καλά μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης, ενώ σε όλο τον υπόλοιπο αγώνα προβλημάτισαν έντονα με την εμφάνισή τους. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 0-2 στο Α’ ημίχρονο με δύο γκολ του Μπερνάρντ, όντας σαφέστατα ανώτερος από τον Παναιτωλικό που έδειχνε ασύνδετος σε όλες τις γραμμές.
Στο Β’ ημίχρονο ο Παναιτωλικός προσπάθησε να μπει δυνατά με την είσοδο του Χουάνπι στον αγωνιστικό χώρο και να επιστρέψει στο παιχνίδι, έχοντας δύο καλές ευκαιρίες με κεφαλιά του Τορεχόν από κόρνερ του Βενεζουελάνου και στη συνέχεια ξανά με πρωταγωνιστή τον Χουάνπι που με απευθείας εκτέλεση φάουλ έστειλε τη μπάλα λίγο άουτ.
Παρόλα αυτά, η συνέχεια ήταν ακόμη πιο απογοητευτική για τα «καναρίνια» που δέχθηκαν τρίτο γκολ από εκτέλεση φάουλ του Μπερνάρντ, τέταρτο γκολ με εύστοχο πέναλτι του Αϊτόρ και πέμπτο γκολ με κεφαλιά του Μάγκνουσον έπειτα από εκτέλεση κόρνερ στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων της αναμέτρησης.
Ο Παναθηναϊκός δίκαια επικράτησε στο Αγρίνιο, απέναντι σε έναν τραγικό Παναιτωλικό.
Αναλυτικά η κριτική και οι βαθμολογίες:
Στέφανος Καπίνο – 3,5
Στο πρώτο γκολ παραλίγο να αποκρούσει τη μπάλα, αφού την βρήκε με τα ακροδάχτυλα, αλλά τελικά εκείνη κατέληξε στα δίχτυα. Στο δεύτερο γκολ κόντραρε και άλλαξε πορεία, άρα δεν φέρει καμία ευθύνη. Στο τρίτο γκολ, το φάουλ του Μπερνάρντ πέρασε κάτω από το τείχος και κατέληξε στα δίχτυα του. Στο τέταρτο γκολ, έπεσε σωστά στην αριστερή του γωνία στην εκτέλεση πέναλτι του Αϊτόρ, αλλά ήταν εξαιρετικό το τελείωμα του Ισπανού. Στο πέμπτο γκολ στάθηκε ξανά άτυχος στην σκαστή κεφαλιά του Μάγκνουσον αφού πάλι άγγιξε τη μπάλα, αλλά ξανά απέτυχε να αποτρέψει την παραβίαση της εστίας του. Παρά τα πέντε γκολ που δέχθηκε πάντως έχει κάποιες σημαντικές αποκρούσεις στην κεφαλιά του Σένκεφελντ και ένα τετ-α-τετ του Ιωαννίδη.
Μάριος Οικονόμου – 4
Ήταν ανέτοιμος να βγάλει 90λεπτο. Σίγουρα δεν ήταν το ντεμπούτο που θα ήθελε, αλλά σε προσωπικό επίπεδο υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία που έδειξε. Σε επίπεδο συνεργασίας με Μαλή και Ντουάρτε πάντως, δείχνει ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για βελτίωση.
Αλέξανδρος Μαλής – 3,5
Πολλά λάθη, όπως και οι συμπαίκτες του. Αγωνίστηκε τόσο ως στόπερ, όσο και ως δεξί μπακ. Στο κέντρο της άμυνας αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, όπως και οι άλλοι δύο στόπερ. Δεξιά τα πήγε καλύτερα, αλλά σε ένα παιχνίδι που είχε ήδη τελειώσει.
Μπρούνο Ντουάρτε – 3,5
Χρειάζεται χρόνο προσαρμογής στην ελληνική πραγματικότητα, ενώ και σε επίπεδο συνεργασίας, τόσο με τον Οικονόμου, όσο και με τον Μαλή, φαίνεται ότι έχει και αυτός πολύ δρόμο μπροστά του. Στον αέρα ήταν καλός, αλλά με τη μπάλα κάτω είχε ξανά αρκετά προβλήματα.
Γιώργος Λιάβας – 3
Εκτίθεται με την χρησιμοποίηση στο δεξί άκρο της άμυνας ως μοναδικός παίκτης που παίζει την πλευρά. Ακόμη και αν έχει στοιχεία που του επιτρέπουν να αγωνίζεται ως δεξί μπακ, θέση που σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι η φυσική του, δεν μπορεί να αγωνίζεται εκεί μόνος του χωρίς να έχει μπροστά του κάποιον ακραίο χαφ. Ανασταλτικά είχε πολλά προβλήματα, ενώ και δημιουργικά ήταν ανεπαρκής.
Πέδρο Σίλβα Τορεχόν – 5,5
Ίσως ο μοναδικός που διασώθηκε. Δείχνει να είναι η καλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού, βάσει απόδοσης. Παίζει άνετα όλη την πλευρά, με πολλά ανεβάσματα προς την αντίπαλη περιοχή, ενώ και ανασταλτικά δεν τα πάει άσχημα.
Άγγελος Τσιγγάρας – 4
Μέτριος στο πρώτο ημίχρονο σε έναν άχαρο ρόλο στον χώρο του κέντρου. Γλίτωσε τον διασυρμό αφού αντικαταστάθηκε στην ανάπαυλα από τον Χουάνπι. Αθόρυβη δουλειά που δεν του πιστώνεται στο επίπεδο που θα έπρεπε, αλλά η απουσία του φάνηκε στην επανάληψη.
Φακούντο Πέρες – 3,5
Υπήρχαν κάποιες φάσεις που έδειξε ότι διαθέτει πάρα πολύ καλά στοιχεία, όπως ο όμορφος συνδυασμός του με τον Ντίας στη φάση του 23ου λεπτού, όταν σούταρε, αλλά η μπάλα κόντραρε και τελικά την μπλόκαρε ο Μπρινιόλι. Παρόλα αυτά, δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα, ενώ στην επανάληψη που μετατοπίστηκε σε θέση «6αριου» με την είσοδο του Χουάνπι, ήταν κατώτερος του Τσιγγάρα που αντικαταστάθηκε στην ανάπαυλα.
Φράνκο Μπαλντασάρα – 3
Στο πρώτο ημίχρονο υπήρχαν στιγμές που έδειξε την ποιότητά του, κυρίως όσο ο Παναιτωλικός προσπαθούσε να χτυπήσει από τον άξονα και ο ίδιος επιχείρησε αρκετές προωθημένες πάσες προς τον Τορεχόν όταν προωθούταν ο συμπατριώτης του, όσο και στον Καρέλη κάποιες φορές. Παρόλα αυτά εξαφανίστηκε από το γήπεδο στην επανάληψη, ειδικά μετά την αλλαγή συστήματος σε 4-2-3-1. Σε καμία περίπτωση δεν είναι «6αρι» και αυτό φάνηκε όταν πέρασε δίπλα από τον Πέρες.
Σέρχιο Ντίας – 3,5
Είχε κάποιες καλές στιγμές στο πρώτο ημίχρονο, όπως ο καλός συνδυασμός του με τον Πέρες στο 23ο λεπτό. Έχει πολύ καλή τεχνική και είναι γρήγορος. Μπορεί να βοηθήσει ενδεχομένως περισσότερο στα άκρα, ως ένας ποδοσφαιριστής που θα συγκλίνει στον άξονα, παρά δίπλα από τον επιθετικό.
Νίκος Καρέλης – 2,5
Από τα χειρότερα παιχνίδια του Νίκου Καρέλη με τη φανέλα του Παναιτωλικού. Δεν του ταιριάζει αυτό το στυλ παιχνιδιού στο 3-5-2 έχοντας έναν άλλο βραχύσωμο επιθετικό δίπλα του. Είναι ένα από τα ισχυρότερα «όπλα» στη «φαρέτρα» του Γκάμπριελ Σούρερ και ο Αργεντινός πρέπει να βρει τρόπο να τον αξιοποιεί καλύτερα, όπως ο προκάτοχός του στον πάγκο των «καναρινιών».
Οι αλλαγές:
Χουάνπι – 4
Στα πρώτα λεπτά του Β’ ημιχρόνου έδωσε άλλη «πνοή» στο κέντρο του Παναιτωλικού. Τα χτυπήματά του στις στατικές φάσεις παραλίγο να κάνουν τη ζημιά όταν από κόρνερ του ο Τορεχόν έστειλε τη μπάλα λίγο άουτ με το κεφάλι, ενώ αργότερα ο ίδιος παραλίγο να σκοράρει με εκτέλεση φάουλ, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο έξω από το αριστερό δοκάρι του Μπρινιόλι. Και αυτός πρέπει να αξιοποιηθεί καλύτερα από τον προπονητή του και το 3-5-2 δεν του ταιριάζει.
Φρεντερίκο Ντουάρτε – 3
Δεν τον βοήθησε η μορφή που είχε πάρει το παιχνίδι όταν ο ίδιος εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο. Παρασύρθηκε και αυτός από την κακή λειτουργία της ομάδας του σε όλες τις γραμμές. Δεν θα μπορούσε να είχε προσφέρει και πολλά περισσότερα. Σημειώνεται το λάθος του στη φάση του τρίτου γκολ του Μπερνάρντ αφού είναι απαράδεκτη η αντίδρασή του στο τείχος του Παναιτωλικού, που επιτρέπει στην μπάλα να περάσει ανάμεσα και όχι κάτω από αυτό, πριν καταλήξει στα δίχτυα.
Λέβαν Σενγκέλια – 3
Παρόμοια εμφάνιση με τον Φρεντερίκο Ντουάρτε. Αγωνίστηκε λιγότερο, πήρε πρωτοβουλίες, αλλά δεν μπορούσε μόνος του να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα. Παράλληλα υπέπεσε και στο πέναλτι από το οποίο προήλθε το τέταρτο γκολ του Παναθηναϊκού από τον Αϊτόρ. Φαίνεται με «γυμνό μάτι» ότι ο φετινός Παναιτωλικός δεν έχει συνηθίσει να παίζει με ακραίους επιθετικούς και δεν μπορεί να δημιουργήσει εύκολα με αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού.
Ζοάο Πέδρο – ΧΩΡΙΣ ΒΑΘΜΟ
Μπήκε στο 75ο λεπτό και δεν μπορεί να βαθμολογηθεί. Δεν μπορεί να είναι πάντα ο καθοριστικός παίκτης που αγωνίζεται ένα τέταρτο και σκοράρει.
Ο πάγκος:
Γκάμπριελ Σούρερ – 3
Επιμένει σε ένα σύστημα 3-5-2 που αποδεδειγμένα δεν διαθέτει το υλικό για να το υποστηρίξει, τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή. Παίζει με τρία στόπερ τη στιγμή που ο Μλάντεν είναι τραυματίας, άρα χρησιμοποιεί όλα όσα έχει στη διάθεσή του. Ως αποτέλεσμα ο ανέτοιμος Οικονόμου έβγαλε 90λεπτο.
Στα χαφ χρησιμοποιεί το μοναδικό καθαρό του «6άρι» και τα δύο του καθαρά «8άρια» (σ.σ. ο Πέρες μπορεί να παίξει και ως «6άρι, αλλά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα όταν ανέλαβε τον ρόλο του Τσιγγάρα στο Β’ ημίχρονο) και δεν υπάρχει θέση στην ενδεκάδα του για τον ποιοτικότερο ποδοσφαιριστή του ρόστερ του, Χουάνπι, τον επίσης πολύ ποιοτικό Σενγκέλια, ενώ επιμένει να μη χρησιμοποιεί τον φορμαρισμένο Πέδρο.
Ακόμη και στο ημίχρονο με το σκορ στο 0-2 που όλοι θα περίμεναν αλλαγή συστήματος και αξιοποίηση πιο επιθετικογενών ποδοσφαιριστών, έκανε μόνο την αλλαγή του Χουάνπι στον Τσιγγάρα (ίσως ο 24χρονος Έλληνας μέσος να μην ήταν αυτός που έπρεπε να βγει) και τον έβαλε στην τριπλέτα των χαφ, χωρίς να αλλάξει το σύστημα.
Μετά το τρίτο γκολ όλα τελείωσαν και από εκεί και πέρα απλά δέχθηκε δύο ακόμη τέρματα που έφεραν τον διασυρμό εντός έδρας από μία σαφέστατα ανώτερη ομάδα.
Δικαιολογίες υπάρχουν, όμως και ο ίδιος επιμένει σε κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο, υγιείς και πανέτοιμους Μπακάκη και Μαυρία, αφού ο Λιάβας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον συγκεκριμένο ρόλο, ενώ παράλληλα αφήνει αναξιοποίητους τους Χουάνπι, Μπουζούκη, Σενγκέλια και δίνει ελάχιστο χρόνο στον Ζοάο Πέδρο.
Ενδεχομένως οι αλλαγές του να έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα, αλλά όταν το παιχνίδι είναι 0-3 από το 63ο λεπτό, δεν έχει και τόση σημασία…
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σκεφτεί σοβαρά αν θα επιμείνει σε αυτό το σύστημα που αποτελεί ρίσκο ή αν θα πρέπει να αποκτήσει έναν εξτρέμ από το «παζάρι» των ελεύθερων μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και αν πρέπει να αναθεωρήσει τα πλάνα του…