Το agriniara.gr, με τη λήξη του Άρης – Παναιτωλικός 3-0 για την 5η αγωνιστική της Super League 1, γράφει την κριτική των παικτών και όχι μόνο, για τα όσα παρουσίασαν στο γήπεδο.
Τα «καναρίνια», όπως και κόντρα στον Παναθηναϊκό, πατούσαν καλά μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ενώ σε όλο τον υπόλοιπο αγώνα προβλημάτισαν έντονα με την εμφάνισή τους. Ο Άρης προηγήθηκε με 1-0 μετά από λάθος του Σενγκέλια στο χώρο του κέντρου, με μακρινό σουτ που άφησε «άγαλμα» τον Καπίνο στο 22ο λεπτό, ενώ δεν απειλήθηκε σχεδόν καθόλου στο Α’ ημίχρονο, με εξαίρεση τη φάση του Καρέλη στο 3ο λεπτό.
Στο Β’ ημίχρονο ο Παναιτωλικός προσπάθησε να μπει δυνατά και έχασε καλή ευκαιρία με τον Καρέλη στο 50ο λεπτό, μετά από λάθος της άμυνας του Άρη, αλλά ο Κουέστα μπλόκαρε εύκολα το σουτ του έμπειρου επιθετικού. Έπειτα ο μοναδικός πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν η ομάδα της Θεσσαλονίκη, με μοναδική εξαίρεση ένα δεκάλεπτο από το 58ο μέχρι το 68ο λεπτό περίπου, όταν το σκορ ήταν στο 2-0.
Ο Άρης θα μπορούσε να έχει πετύχει και άλλα τέρματα, χάνοντας μεγάλες ευκαιρίες όπως στο 54ο λεπτό όταν ο Μαυρίας πρόλαβε και απομάκρυνε τη μπάλα πριν περάσει τη γραμμή, ενώ τα «καναρίνια» προβλημάτισαν έντονα με την ανασταλτική τους λειτουργία. Σημειώνεται μάλιστα ότι μία ακόμη φορά ο Παναιτωλικός δέχθηκε γκολ από στατική φάση, αφού το 3-0, από τη στιγμή που το γκολ μέτρησε, ξεκινά από εκτέλεση κόρνερ.
Η ομάδα του Αγρινίου προβλημάτισε με την λειτουργία της στον άξονα αφού έδειξε ασύνδετη, μη έχοντας καλή κυκλοφορία της μπάλας, κυρίως από τη μέση και μπροστά, ενώ αδικαιολόγητα ο Γκάμπριελ Σούρερ άργησε για άλλη μία φορά να κάνει αλλαγές, με αποκορύφωμα την είσοδο του Ζοάο Πέδρο στο γήπεδο στο 85ο λεπτό!
Αναλυτικά η κριτική και οι βαθμολογίες:
Στέφανος Καπίνο – 5
Στο πρώτο γκολ φέρει ευθύνη αφού το σουτ γίνεται από μεγάλη απόσταση και έχει τον χρόνο να προσπαθήσει τουλάχιστον να αντιδράσει πέφτοντας, αλλά έμεινε «άγαλμα». Δεν φέρει ευθύνη στο 2ο γκολ, ενώ στο τρίτο παραλίγο να κάνει μία μεγάλη απόκρουση. Ίσως και να την έκανε, αλλά χωρίς τεχνολογία γραμμής (goal line technology) δεν θα το μάθουμε ποτέ. Παρόλα αυτά πραγματοποίησε κάποιες σημαντικές επεμβάσεις, κυρίως στο Α’ ημίχρονο σε σουτ του Μενέντες και του Ζαμόρα.
Χάρης Μαυρίας – 6
Θετικός στο ντεμπούτο του, παρά την έλλειψη ρυθμού. Ο Παναιτωλικός είχε κανονικό μπακ στην δεξιά πλευρά. Επιχείρησε αρκετές προωθήσεις και έδειξε ότι όταν βρει ρυθμό θα είναι πολύ χρήσιμος για τη συνέχεια στην ομάδα του Αγρινίου. Καθοριστική η παρέμβασή του στο 54ο λεπτό, όταν έβγαλε τη μπάλα πριν περάσει τη γραμμή.
Μάριος Οικονόμου – 5,5
Ο πιο σταθερός στην άμυνα του Παναιτωλικού. Καλή εμφάνιση στο Α’ ημίχρονο. Αρκετές θετικές επεμβάσεις και στην επανάληψη.
Μπρούνο Ντουάρτε – 4
Αρκετά ασταθής με τη μπάλα κάτω. Πολύ αργός, και αυτό φάνηκε από νωρίς στο φάουλ που έκανε στον Σουλεϊμάνοφ στα όρια της περιοχής από το 7ο κιόλας λεπτό. Στο 2-0 χάνει τον Μορόν που «τσιμπάει» τη μπάλα μπροστά του, ενώ στο 3-0 είναι αυτός που χάνει την κεφαλιά από τον Χριστοδουλόπουλο.
Πέδρο Σίλβα Τορεχόν – 5,5
Ήταν σταθερός στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης, ενώ και αυτός είχε κάποιες προωθήσεις και κατάφερε να γεμίσει τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, κυρίως στο Β’ ημίχρονο. Γενικά το πρόβλημα του Παναιτωλικού στη συγκεκριμένη αναμέτρηση δεν εντοπίζεται στα μπακ.
Φακούντο Πέρες – 4
Μαζί με τον Μπαλντασάρα δείχνουν «έξω από τα νερά τους». Δύο παίχτες που δεν έχουν εμπειρία από το ελληνικό πρωτάθλημα και παίζουν μαζί, χωρίς να έχουν δίπλα τους κάποιον να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν. Είναι μαχητικός, έχει ταχύτητα, αλλά είναι ασταθής και χρειάζεται χρόνο.
Φράνκο Μπαλντασάρα – 3,5
Προβλημάτισε περισσότερο από τον Πέρες σε αυτό το παιχνίδι και ορθά αντικαταστάθηκε, αν και ίσως θα έπρεπε να έχει βγει νωρίτερα από το 60ο λεπτό. Η συνύπαρξη με τον Πέρες δεν βοηθά κανέναν από τους δύο, αφού κανένας τους δεν έχει πείρα από το ελληνικό πρωτάθλημα και αυτό φαίνεται. Και αυτός έχει εξαιρετικά στοιχεία. Είναι ταχύς, παίρνει πρωτοβουλίες, έχει ταλέντο για να παίξει σε υψηλό επίπεδο, αλλά όπως και οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές στα πρώτα τους παιχνίδια σε ένα νέο πρωτάθλημα, σε μία νέα ήπειρο, χρειάζεται χρόνο προσαρμογής και καθοδήγηση. Όλα αυτά ισχύουν και για τον Πέρες.
Λέβαν Σενγκέλια – 3
Όπως συνήθως ο Γεωργιανός ή του «ύψους» ή του «βάθους». Σε αυτό το παιχνίδι, δυστυχώς, ίσχυσε το δεύτερο. Τραγικό το λάθος του στο 22ο λεπτό από το οποίο ο Άρης παίρνει την κατοχή της μπάλας και ο Μορόν σκοράρει. Είχε διάθεση και προσπάθησε πολύ, αλλά δεν του έβγαινε τίποτα. Ούτε στο ένας εναντίον ενός, ούτε όταν προσπαθούσε να συνδιαστεί, κυρίως με Χουάνπι ή Καρέλη. Σε όλα αυτά προστίθεται και το γεγονός ότι στην πλευρά είχε τον Μαυρία, τον οποίο ακόμα δεν γνωρίζει τόσο καλά, αφού είναι το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας του.
Χουάνπι – 7,5
Ο καλύτερος του Παναιτωλικού με διαφορά. Ο πιο ποιοτικός του ποδοσφαιριστής και η μοναδική πηγή κινδύνου για τον Άρη. Ήταν ο μόνος που έψαχνε την κάθετη, δεν έχανε εύκολα την κατοχή της μπάλας, ενώ με το εξαιρετικό του αριστερό πόδι γέμιζε τη μπάλα στη μεγάλη περιοχή, τόσο από τον άξονα, όσο και από τα άκρα, όποτε βρισκόταν εκεί. Δεν νοείται ο Παναιτωλικός να ξεκινά αγώνα χωρίς αυτόν στην ενδεκάδα, όπως στα προηγούμενα παιχνίδια με ΠΑΣ Γιάννινα, Πανσερραϊκό και Παναθηναϊκό.
Φρεντερίκο Ντουάρτε – 3
Δείχνει να περνάει μία παρατεταμένη περίοδο ντεφορμαρίσματος και ίσως η αξιοποίησή του ως ακραίος επιθετικός να μην τον βοηθάει. Διαθέτει πολύ καλή τεχνική και ίσως μπορεί να προσφέρει περισσότερα από τον άξονα, αλλά εκεί υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός με Χουάνπι και Μπουζούκη. Σπατάλησε πολλές καλές προϋποθέσεις που παρουσιάστηκαν, όταν προσποιήσεις που επιχειρούσε δεν του έβγαιναν και τελικά έχανε την κατοχή της μπάλας.
Νίκος Καρέλης – 4
Σε όσες φάσεις δημιούργησε ο Παναιτωλικός, ήταν μέσα. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Είναι καθαρό φορ περιοχής με τρομερό ένστικτο και εξαιρετικές τοποθετήσεις. Δεν του βγήκαν οι φάσεις, ούτε στο 3ο λεπτό, ούτε στο 50ο που ίσως να έπρεπε να επιχειρήσει να πλησιάσει περισσότερο πριν σουτάρει, ενώ και στο γυριστό που επιχείρησε στο 75ο λεπτό δεν κατάφερε να βρει τη μπάλα όπως ήθελε, αλλά με το καλάμι. Ο Καρέλης είναι ένα μεγάλο όπλο για τα «καναρίνια» και ο Σούρερ πρέπει να βρει τον σωστό τρόπο ανάπτυξης για να τον τροφοδοτήσει και να πάρει από αυτόν τα γκολ που μπορεί να του δώσει.
Οι αλλαγές:
Σέρχιο Ντίας – 4
Μπήκε στο 60ο λεπτό στη θέση του Μπαλντασάρα και άμεσα έγινε απειλητικός όταν έκλεψε τη μπάλα και βγήκε σε κόντρα επίθεση λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, όμως ο Ντουάρτε στον οποίο πάσαρε, έχασε την ισορροπία του και «πούλησε» τη μπάλα μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Παρόλα αυτά, δεν προβλημάτισε ουσιαστικά τον Άρη στη συνέχεια. Διαθέτει τρομερή ποιότητα, είναι ταχύς και μπορεί να κάνει άνω-κάτω τις αντίπαλες άμυνες αγωνιζόμενος αριστερά και κλείνοντας προς τον άξονα, αλλά δεν ταιριάζει να ξεκινάει στους ίδιους χώρους που κινείται ο Καρέλης ή ο Πέδρο. Μπορεί να γίνει πιο απειλητικός όταν ξεκινάει από τα άκρα και βρίσκει χώρους που του ανοίγουν οι επιθετικοί, για να σκοράρει και ο ίδιος.
Λιάβας, Μπουζούκης, Πέδρο – ΧΩΡΙΣ ΒΑΘΜΟ
Μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο στο 83ο λεπτό (οι δύο πρώτοι) και στο 85ο λεπτό (ο τρίτος). Δεν μπορούν να κριθούν και να βαθμολογηθούν, αν και ο Μπουζούκης πρόλαβε να κάνει μία όμορφη ατομική ενέργεια στις καθυστερήσεις, όπου απέφυγε δύο αντιπάλους και σούταρε, αλλά ο Κουέστα μπλόκαρε τη μπάλα.
Ο πάγκος:
Γκάμπριελ Σούρερ – 2
Ορθά άλλαξε το σύστημα και σταμάτησε να χρησιμοποιεί μαζί τρία στόπερ, αφήνοντας εκτός ενδεκάδας τον ποιοτικότερο ποδοσφαιριστή του, τον Χουάνπι.
Η χρησιμοποίηση του Ντουάρτε αριστερά αντί του Σέρχιο Ντίας ίσως να ήταν λάθος απόφαση, εκ του αποτελέσματος, ενώ στα χαφ, από τι στιγμή που έλειπε ο Τσιγγάρας, ήταν αναγκασμένος να βάλει μαζί Πέρες και Μπαλντασάρα, που όμως δείχνουν ότι χρειάζονται βοήθειες από παίκτες που γνωρίζουν καλύτερα τις συνθήκες του πρωταθλήματος και τους αντιπάλους.
Η μη χρησιμοποίηση του Μαλή στο συγκεκριμένο παιχνίδι εγείρει ερωτήματα, αφού επιμένει στην αξιοποίηση του πιο ασταθούς στόπερ του μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα, του Μπρούνο Ντουάρτε, τη στιγμή που ο μοναδικός γρήγορος κεντρικός αμυντικός του, ο οποίος μπορεί να κουβαλήσει και τη μπάλα, αν χρειαστεί, καθόταν στον πάγκο.
Οι αλλαγές του, όλες εκτός του Ντίας μετά το 83ο λεπτό, με το σκορ ήδη στο 2-0, μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον άστοχες. Κανένας δεν κατάλαβε γιατί κρατούσε εντός αγωνιστικού χώρου, εκθέτοντας τον Φρεντερίκο Ντουάρτε σε μία κακή μέρα για τον ίδιο, μέχρι το 83ο λεπτό όταν αντικαταστάθηκε από τον Λιάβα. Κανένας δεν κατάλαβε γιατί ο Σενγκέλια έμεινε εντός αγωνιστικού χώρου σε όλο το 90λεπτο, σε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του με τη φανέλα του Παναιτωλικού.
Η είσοδος του Μπουζούκη στο 83ο λεπτό, για πρώτη φορά φέτος, προκαλεί ερωτήματα, αφού μαζί με τον Χουάνπι είναι από τους ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές της ομάδας του Αγρινίου. Τέλος, η είσοδος του Ζοάο Πέδρο στο 85ο λεπτό, αντικαθιστώντας τον Καρέλη, με το σκορ ήδη στο 2-0, επίσης προκαλεί ερωτήματα. Ο Πορτογάλος έδειχνε φορμαρισμένος στον λίγο χρόνο που αγωνίστηκε κόντρα στον ΠΑΣ, όπως και με τον Πανσερραϊκό όπου και πέτυχε το μοναδικό μέχρι στιγμής γκολ του Παναιτωλικού στο πρωτάθλημα. Παρόλα αυτά τον κράτησε στον πάγκο στη μεγαλύτερη διάρκεια της «πεντάρας» από τον Παναθηναϊκό και μείωσε ακόμη περισσότερο την συμμετοχή του κόντρα στον Άρη, σε ένα ματς που «κυνηγούσε» το σκορ…
Ο προπονητής πάντα ξέρει καλύτερα. Αυτός έχει τους ποδοσφαιριστές στις προπονήσεις και βλέπει, για να κρίνει, ποιος πρέπει να ξεκινά και ποιος όχι. Παρόλα αυτά, όταν οι ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο ροτέισιον (σ.σ. δηλαδή αυτοί στους οποίους βασίζεται περισσότερο, εκτός των έντεκα βασικών) περιορίζονται σε πεντάλεπτα, δεκάλεπτα και τέταρτα συμμετοχής, τότε ενδεχομένως να μην βρίσκονται στο επίπεδο που απαιτείται, την επόμενη φορά που θα τους χρειαστεί.