Το agriniara.gr, με τη λήξη του Παναιτωλικός – Άρης 0-4 για την 18η αγωνιστική της Super League 1, γράφει την κριτική των παικτών και όχι μόνο, για τα όσα παρουσίασαν στο γήπεδο.
Τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ήταν αρκετά ισορροπημένα, με τον Παναιτωλικός να μην απειλείται από τον Άρη. Η ομάδα του Αγρινίου προσπάθησε να κλείσει τους χώρους και τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό, μη επιτρέποντας σε Φετφατζίδη, Παναγίδη και Σαμόρα να «μπουν» στο παιχνίδι, με μοναδική εξαίρεση ίσως τον Μενέντες στις προωθήσεις του Φεράρι που δημιουργούσαν προβλήματα στη δεξιά πλευρά του Παναιτωλικού. Τελικά όμως το γκολ ήρθε από λάθος στον άξονα, όταν ο Φετφατζίδης βρήκε πολύ εύκολα τον Τζούρασεκ και εκείνος ανενόχλητος από το ημικύκλιο της περιοχής, με μοναδικό παίκτη που τον κυνηγούσε τον Φρεντερίκο Ντουάρτε, με το «μυτάκι» του παπουτσιού έστειλε τη μπάλα στην δεξιά γωνία του Καπίνο, δοκάρι και μέσα για το 0-1.
Στο Β’ ημίχρονο τα «καναρίνια» εμφανίστηκαν βελτιωμένα στον αγωνιστικό χώρο στα πρώτα λεπτά, αφού έψαχναν την ισοφάριση και έδειχναν να κυκλοφορούν καλύτερα τη μπάλα. Παρόλα αυτά όμως, δεν κατάφερναν να διασπάσουν την άμυνα των «κίτρινων», ενώ με τις αλλαγές του Άκη Μάντζιου από το 60ο λεπτό και έπειτα ο Άρης πήρε τον απόλυτο έλεγχο της αναμέτρησης. Αντιθέτως, οι αλλαγές του Γιάννη Πετράκη δεν προσέφεραν τα αναμενόμενα και ο Παναιτωλικός δέχθηκε τρία γκολ στο Β’ ημίχρονο, από Σουλεϊμάνοφ στο 78ο λεπτό, Σαβέριο στο 90ο λεπτό και Σαμόρα στο 96ο λεπτό για το τελικό 0-4.
Μοναδική καλή ευκαιρία του Παναιτωλικού στην επανάληψη ήταν το σουτ του Σενγκέλια που κατέληξε στο δοκάρι στο 89ο λεπτό, με το σκορ τότε στο 0-2, μετά από εξαιρετική σέντρα του Ζοάο Πέδρο.
Αναλυτικά η κριτική και οι βαθμολογίες:
Στέφανος Καπίνο – 6,5
Δέχθηκε τρία γκολ με σουτ εκτός περιοχής, για τα οποία όμως δεν φέρει ευθύνη. Τα σουτ των Τζούρασεκ, Σαβέριο και Σαμόρα ήταν καταπληκτικά. Δεν φέρει ευθύνη ούτε στο γκολ του Σουλεϊμάνοφ, αφού βγήκε να του κλείσει το οπτικό πεδίο, αλλά ακόμα και έτσι ο παίκτης του Άρη ευστόχησε. Είχε κάποιες εξαιρετικές αποκρούσεις σε μπάσιμο του Σουλεϊμάνοφ, πριν το γκολ, στο 65ο λεπτό, όταν βγήκε και απέκρουσε σε κόρνερ το τετ-α-τετ από πλάγια θέση, ενώ η μεγαλύτερή του απόκρουση ήταν στο 73ο λεπτό, όταν ο Ρόουζ με κεφαλιά θα έστελνε τη μπάλα στα δίχτυα, αλλά ο τερματοφύλακας του Παναιτωλικού εκτινάχθηκε στην αριστερή του γωνία και βρήκε τη μπάλα όσο χρειαζόταν για να την στείλει στο δοκάρι. Ο βαθμός του παρόλα αυτά δεν μπορεί να είναι υψηλότερος καθώς η εστία του παραβιάστηκε τέσσερις φορές.
Αλέξανδρος Μαλής – 5,5
Σε μία κακή μέρα για την άμυνα του Παναιτωλικού, ο ίδιος προσπάθησε πολύ και είχε ακόμη και καθοριστική παρέμβαση πάνω στη γραμμή για να μη δεχθεί γκολ η ομάδα του. Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να βαθμολογηθεί υψηλότερα σε μία τόσο συντριπτική ήττα.
Μπρούνο Ντουάρτε – 4,5
Στο πρώτο ημίχρονο ήταν καλός, όσο ο Άρης έψαχνε σέντρες από πλάγια και ο Σαμόρα ήταν εύκολη «λεία» για τον υψηλόσωμο στόπερ. Στην επανάληψη που ο Παναιτωλικός αποδυναμώθηκε από τον άξονα και οι Θεσσαλονικείς άρχισαν να παίζουν περισσότερο κάθετα, άρχισαν να φαίνονται οι αδυναμίες του, ενώ στη φάση του γκολ του Σουλεϊμάνοφ ξεκινά από λάθος θέση να μαρκάρει τον αντίπαλό του που βγαίνει πρώτος στη μπάλα και σκοράρει, έχοντας τον Αργεντινό στην πλάτη του.
Σεμπάστιαν Μλάντεν – 5
Όπως και ο Μλάντεν, και αυτός πέρασε ένα πολύ δύσκολο απόγευμα. Το πλάνο του προπονητή του ήταν οι αμυντικοί να κλείσουν τους χώρους προς την περιοχή. Δούλεψε στο πρώτο ημίχρονο και τόσο ο ίδιος, όσο και οι άλλοι αμυντικοί του Παναιτωλικού, το ακολούθησαν πιστά. Παρόλα αυτά, ο Άρης ήταν εύστοχος με σουτ εκτός περιοχής και εξέθεσε την άμυνα του Παναιτωλικού. Στο Β’ ημίχρονο είχε μεγάλο πρόβλημα με τον Σαβέριο αρχικά, και με τον Σουλεϊμάνοφ στη συνέχεια.
Γιώργος Λιάβας – 5,5
Στο πρώτο ημίχρονο η απόδοσή του ήταν θετική, παρά το προβλήματα που δημιουργούνταν στις προωθήσεις του Φεράρι που συνεργαζόταν καλά με τον Μενέντες. Στην επανάληψη αντιμετώπισε περισσότερα προβλήματα, τόσο απέναντι στον Μενέντες, όσο και απέναντι στον Σαβέριο όταν άλλαξαν πλευρές μετά την είσοδο του Μανού Γκαρθία στον αγωνιστικό χώρο. Ανασταλτικά πάλεψε πολύ. Δημιουργικά έδειξε κάποια πράγματα στο πρώτο μέρος, αλλά «χάθηκε» στην επανάληψη.
Πέδρο Σίλβα Τορεχόν – 5,5
Και αυτός στο Α’ ημίχρονο ήταν καλύτερος και πιο επιθετικός, χάνοντας μάλιστα μεγάλη ευκαιρία στο 15ο λεπτό μετά από γύρισμα της μπάλας από δεξιά μέσα στην περιοχή, όταν σούταρε λίγο πίσω από το σημείο του πέναλτι, με το δεξί, και έστειλε τη μπάλα ψηλά άουτ. Αντιμετώπισε καλά τον Παναγίδη, αλλά είχε προβλήματα μετά την είσοδο του Σαβέριο και στη συνέχεια όταν πέρασε δεξιά ο Σουλεϊμάνοφ.
Φρεντερίκο Ντουάρτε – 5
Ίσως αυτός που έτρεξε περισσότερο από την τριπλέτα του άξονα και προσπάθησε να αναλάβει έναν πιο δημιουργικό ρόλο, που δεν του βγήκε. Είχε κάποιες τελικές που δεν βρήκαν εστία, ενώ ανασταλτικά πίεσε πολύ, μάρκαρε, αλλά δεν είχε πολλές κερδισμένες μονομαχίες.
Φακούντο Πέρες – 4,5
Είχε κάποιες κερδισμένες μονομαχίες, αλλά είχε και πολλά σημαντικά λάθη, όπως στην ευκαιρία του Σουλεϊμάνοφ στο 65ο λεπτό, όταν ο ίδιος «πούλησε» τη μπάλα κοντά στην περιοχή της ομάδας του. Προβλημάτισε τόσο ανασταλτικά, όσο και δημιουργικά, με μοναδική εξαίρεση την καταπληκτική του σέντρα στον Σενγκέλια στην εκπνοή του Α’ ημιχρόνου, όταν ο Ρόουζ πρόλαβε το πλασέ του Γεωργιανού και παραχώρησε κόρνερ.
Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης – 5,5
Φιλότιμη προσπάθεια με πολλά τρεξίματα όπως συνήθως, όμως δεν του βγήκαν οι συνεργασίες από αριστερά με τον Τορεχόν. Είχε ένα καλό σουτ στο πρώτο ημίχρονο, έξω από την περιοχή, το οποίο μπλόκαρε εύκολα ο Χουτεσιώτης. Στην επανάληψη παρασύρθηκε και αυτός από τη γενικότερη κακή εικόνα της ομάδας του, μέχρι που έγινε αλλαγή.
Λέβαν Σενγκέλια – 7
Ο μοναδικός επικίνδυνος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού σε αυτό το παιχνίδι. Είχε κάποιες καλές ευκαιρίες, από το πρώτο κιόλας ημίχρονο, όταν στην εκπνοή ο Ρόουζ πρόλαβε το πλασέ του και παραχώρησε κόρνερ, ενώ στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης είχε το οριζόντιο δοκάρι με σουτ μέσα στην περιοχή, μετά από εξαιρετική σέντρα του Ζοάο Πέδρο από αριστερά.
Νίκος Καρέλης – 3
Κακή εμφάνιση για τον έμπειρο επιθετικό που δεν μπήκε ποτέ στην αναμέτρηση. Ελάχιστες επαφές με τη μπάλα, όλες μακριά από την περιοχή του Χουτεσιώτη, χωρίς τελική προσπάθεια ή άλλη συμμετοχή στη δημιουργία παιχνιδιού. Ψάχνει ακόμη τα πατήματά του μετά τους τραυματισμούς του και ο Γιάννης Πετράκης καλείται να βρει το «κουμπί» του, ώστε να τον αξιοποιήσει ως σκόρερ.
Οι αλλαγές:
Χουάνπι – 3,5
Πολύ κακή εμφάνιση για τα δικά του δεδομένα και την δική του ποιότητα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν του ταιριάζει να αγωνίζεται ως «8άρι» και να κουβαλάει τη μπάλα από τόσο πίσω, χωρίς να «βλέπει» την αντίπαλη περιοχή. Προσπάθησε αλλά δεν του έβγαινε.
Ζοάο Πέδρο – 5,5
Αγωνίστηκε πολύ λιγότερο από τον Καρέλη, αλλά έγινε πολύ πιο αισθητός από τα στόπερ του Άρη. Έβγαλε καταπληκτική σέντρα με εξωτερικά φάλτσα από αριστερά στο 89′ για τον Σενγκέλια, που έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Συγκρίνοντας τη δική του απόδοση με αυτή του Καρέλη στα τελευταία παιχνίδια, ίσως θα έπρεπε να αγωνίζεται περισσότερο.
Χάρης Μαυρίας – 5
Μεγάλη προσπάθεια από τον Μαυρία που κέρδισε κάποιες μονομαχίες, αλλά όπως και ο Λιάβας πριν από αυτόν, είχε προβλήματα με Μενέντες και Φεράρι πριν τις αλλαγές του Άρη, όταν ο Σαβέριο μετακινήθηκε αριστερά, δηλαδή στην δεξιά πλευρά του Παναιτωλικού. Δημιουργικά δεν μπόρεσε να προσφέρει, ενώ και ανασταλτικά είχε προβλήματα.
Σέρχιο Ντίας – 3
Όπως και ο Χουάνπι, δεν είναι κεντρικός μέσος και αυτό φαίνεται. Δεν του ταιριάζει να αγωνίζεται τόσο μακριά από την αντίπαλη περιοχή, αφού χάνει το δυνατό του «όπλο» που είναι η διεισδυτικότητά του. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «κόφτης», ούτε καν ως «box-to-box» (σ.σ. παίκτης που πατάει και στις δύο περιοχές).
Άγγελος Τσιγγάρας – 3
Αγωνίστηκε λιγότερο από 20 λεπτά και ενδεχομένως να είναι άδικο να βαθμολογηθεί, αλλά στο διάστημα που αγωνίστηκε, η ομάδα του δέχθηκε τρία γκολ, με τον ίδιο να κάνει πολλά λάθη στον άξονα, να αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα ανασταλτικά και να μην προσφέρει τα αναμενόμενα ούτε στο δημιουργικό κομμάτι. Φυσικά και δεν είναι μόνο δική του ευθύνη για την κατάσταση που επικρατούσε στον άξονα του Παναιτωλικού από ένα σημείο και έπειτα. Αντιθέτως, ίσως και να φέρει την μικρότερη ευθύνη. Παρόλα αυτά, δεν μπόρεσε να δώσει στην ομάδα του αυτά που θα ήθελε ο Γιάννης Πετράκης.
Ο πάγκος:
Γιάννης Πετράκης – 4
Στο πρώτο ημίχρονο φάνηκε η λογική με την οποία έστησε την ομάδα του και το πλάνο του ήταν ρεαλιστικό. Ως ένα βαθμό, αυτό το πλάνο δούλεψε, ενώ όπως είπε και ο ίδιος, αν δεν έμπαινε ένα γκολ με «μύτο» έξω από την περιοχή, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Ο Παναιτωλικός ήταν ανταγωνιστικός στα πρώτα λεπτά και ίσως γενικότερα στο Α’ ημίχρονο, όμως στην επανάληψη οι αλλαγές του δεν προσέφεραν τίποτα στην ομάδα του.
Η εμμονή στο 3-5-2 όταν οι παίκτες που βρίσκονται στον πάγκο δεν μπορούν να το υπηρετήσουν (σ.σ. Χουάνπι, Ντίας κλπ) είχε ολέθρια αποτελέσματα στην εξέλιξη της αναμέτρησης. Με την έξοδο των τριών που ξεκίνησαν το παιχνίδι στον άξονα, ο Άρης έκανε «πάρτι» με Νταρίντα και Σουλεϊμάνοφ, όπως και με Μανού Γκαρθία στα τελευταία λεπτά.
Υ.Γ.: Ο Παναιτωλικός δείχνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι ίσως η λειτουργία του στον άξονα, αφού προβληματίζει ανασταλτικά, ενώ δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ορθολογικά τη μπάλα και να φτάσει στην περιοχή του αντιπάλου του βασιζόμενος στην ποιότητα των ποδοσφαιριστών που διαθέτει στο κέντρο του. Τη στιγμή που αξιοποιούνται ως κεντρικοί μέσοι ποδοσφαιριστές όπως ο Φρ. Ντουάρτε, ο Χουάνπι, ο Ντίας ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και ο Μπουζούκης (όλοι μεσοεπιθετικοί ή φορ) και δεν υπάρχουν εναλλακτικές του Πέρες και του Μπαλντασάρα, εκτός του Χατζηθεοδωρίδη που στην ουσία είναι μπακ/χαφ, με τον Πετράκη να δείχνει ότι δεν μπορεί να βασιστεί σε Τσιγγάρα και Ξενιτίδη, η μεταγραφή ή οι μεταγραφές (ίσως χρειάζεται δύο) στα χαφ, είναι επιβεβλημένη/ες.