Έντονος είναι ο προβληματισμός για την κάκιστη εικόνα των «καναρινιών» στο Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός στην Τούμπα στο Α’ ημίχρονο, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται και το σύστημα που έχει επιλέξει στα πρώτα παιχνίδια ο Γκάμπριελ Σούρερ, ένα 3-5-2 το οποίο δεν φαίνεται, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, να αποδίδει «καρπούς».
Ο προβληματισμός φυσικά δεν αποδίδεται αποκλειστικά στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά κυρίως στην εικόνα, αφού ο βαθμός της ισοπαλίας εκτός έδρας, απέναντι σε ομάδα με τους ίδιους στόχους (σ.σ. παραμονή), δεν κρίνεται ως αμιγώς απογοητευτικό αποτέλεσμα. Ούτε «κρύο», ούτε «ζέστη»…
Αυτό που προβληματίζει είναι η εμφάνιση του Παναιτωλικού που «πέταξε στα σκουπίδια» ένα ολόκληρο ημίχρονο, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, όμως αυτή τη φορά το σφύριγμα της λήξης τον βρήκε πίσω στο σκορ με 1-0. Μάλιστα, βάσει εικόνας στον αγωνιστικό χώρο, αυτό το 1-0 ήταν αρκετά «τιμητικό», αφού ο Πανσερραϊκός θα μπορούσε να έχει βρει τουλάχιστον ένα ακόμη γκολ και να «κλειδώσει» σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. Άλλωστε, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να ανατραπεί ένα προβάδισμα τουλάχιστον δύο τερμάτων, βάσει της εμφάνισης των δύο ομάδων, σε συνδυασμό με την ψυχολογία που θα είχαν έπειτα οι τυπικά γηπεδούχοι.
Το «ελαφρυντικό» και ο χρόνος που απαιτείται
Από εκεί και πέρα, από την πλευρά του προπονητή των «καναρινιών», υπάρχει σίγουρα ένα σημαντικό «ελαφρυντικό», αφού ποδοσφαιριστές «βαρόμετρα» για τον φετινό Παναιτωλικό έχασαν μεγάλο μέρος ή και όλη την προετοιμασία, τουλάχιστον αναφορικά με τα φιλικά παιχνίδια και τις καθημερινές ομαδικές προπονήσεις με τους συμπαίκτες τους. Χουάνπι, Σενγκέλια, Μπακάκης, Οικονόμου, Πέδρο, ποδοσφαιριστές εν δυνάμει «ενδεκαδάτοι», έχασαν το μεγαλύτερο μέρος ή και ολόκληρη την προετοιμασία και σταδιακά επιστρέφουν μετά την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων.
Η ένταξή τους στο υπόλοιπο σύνολο και η προσαρμογή τους στα «θέλω» του νέου προπονητή θα χρειαστεί χρόνο. Σε συνδυασμό με το ντεφορμάρισμα ποδοσφαιριστών που αποτελούν σημαντικά κεφάλαια για την ομάδα, όπως ο Νίκος Καρέλης, προστίθενται ορισμένα «εμπόδια», μέχρι ο Παναιτωλικός να μπορεί να αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα στο χορτάρι. Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κάποιος το χαμηλό επίπεδο προσαρμοστικότητας στα ελληνικά δεδομένα, στο οποίο βρίσκονται ακόμα ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν «μια ανάσα» πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, για βασικοί σε θέσεις κλειδιά, όπως οι Πέρες και Μπαλντασάρα, τότε καταλαβαίνει ότι το έργο του 52χρονου Αργεντινού τεχνικού δεν είναι και το ευκολότερο…
Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται μία ακόμη σημαντική παράμετρος, αφού μέχρι σήμερα, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, δεν έχει αποκτηθεί ακόμη εξτρέμ. Τη στιγμή που ο Σενγκέλια έχασε όλη την προετοιμασία, οι Χουάνπι, Μπουζούκης και Μπελεβώνης έχουν δείξει ότι αποδίδουν καλύτερα από τον άξονα, παρά στα άκρα, ενώ ο Φρεντερίκο Ντουάρτε περνάει μια περίοδο ντεφορμαρίσματος.
Χωρίς «δημιουργό» στα χαφ
Πάντως, αρκετή κουβέντα σηκώνει και η απόφαση του Γκάμπριελ Σούρερ να ξεκινήσει και τα δύο προηγούμενα παιχνίδια χωρίς την παρουσία «δημιουργού» στον άξονα.
Οι Πέρες και Μπαλντασάρα έχουν πανομοιότυπα στοιχεία, με τον δεύτερο να δείχνει πιο ισορροπημένος μέχρι στιγμής και να αποδίδει καλύτερα, όμως χωρίς κανέναν εκ των δύο να δείχνει ότι μπορεί να αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο στο γήπεδο. Είναι δύο κεντρικοί μέσοι που έχουν στοιχεία box-to-box (σ.σ. δηλαδή πατάνε και στις δύο περιοχές) αλλά χωρίς να ειδικεύονται στο ανασταλτικό ή στο δημιουργικό κομμάτι. Μαζί τους βρίσκεται και ο Τσιγγάρας, ο οποίος έχει κάνει καλές εμφανίσεις και στα δύο ματς, αλλά είναι ένας καθαρός κόφτης. Με λίγα λόγια, αυτό που φαντάζει ως η πιο λογική επιλογή, θα ήταν δίπλα από τον Τσιγγάρα να ξεκινά ένας από τους δύο Αργεντινούς μέσους (Πέρες ή Μπαλντασάρα), αλλά και ένας από τους πιο δημιουργικούς μέσους της ομάδας (Χουάνπι, Μπουζούκης ή Μπελεβώνης).
Αυτό που λείπει από το κέντρο του Παναιτωλικού σε αυτά τα «πεταμένα» πρώτα ημίχρονα, είναι ένας ποδοσφαιριστής με υψηλή τεχνική κατάρτιση στον άξονα, που μπορεί να κουβαλήσει και να κρατήσει τη μπάλα, να έχει την τελική πάσα και αν δύναται και καλά στημένα.
Η «μοναξιά» και το ρίσκο των ακραίων μπακ
Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο μπορεί να παρατηρήσει εύκολα κάποιος που έχει παρακολουθήσει τα δύο προηγούμενα παιχνίδια του Παναιτωλικού, είναι η δυσανάλογη εικόνα των ακραίων μπακ, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ζητούμενα από αυτούς με το 3-5-2 του Γκάμπριελ Σούρερ.
Αφενός, ο Τορεχόν ξεχωρίζει μέχρι στιγμής με τις εμφανίσεις του, αφού κάνει τα πάντα στο γήπεδο. Πολλά τρεξίματα, ανεβάσματα, καλός ανασταλτικά και ακόμη καλύτερος δημιουργικά, με εξαιρετική ασίστ στον Πέδρο για το 1-1 κόντρα στον Πανσερραϊκό.
Αφετέρου, ο Λιάβας εκτίθεται μέχρι στιγμής σε μία θέση που σύμφωνα με δηλώσεις του σε συνέντευξή του πριν από τρεις περίπου μήνες, πιστεύει ότι δεν μπορεί να προσφέρει όσα από τον άξονα. Πόσο μάλλον όταν παίζει μόνος του την πλευρά. Από εκεί και πέρα, δείχνει αρκετά επηρεασμένος και επιπόλαιος στο παιχνίδι του, αφού δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το λάθος του από το οποίο, μετά από πλάγιο στον κενό χώρο, ο Πανσερραϊκός έγινε κάτοχος της μπάλας και σκόραρε.
Η αλήθεια είναι ότι στο συγκεκριμένο σύστημα, η «μοναξιά» των μπακ αυξάνει και το ρίσκο, αφού παρά τις αλληλοκαλύψεις από τα χαφ κοντά στον χώρο του κέντρου και από τα ακραία μπακ κοντά στην περιοχή (σ.σ. γι’ αυτό άλλαξε θέσεις Μαλή και Μπρούνο Ντουάρτε με Πανσερραϊκό ο Σούρερ, ώστε ο γρήγορος Μαλής να προσφέρει περισσότερες βοήθειες στον Λιάβα) οι ευθύνες τους είναι αυξημένες. Τόσο ανασταλτικά, όσο και δημιουργικά.
Νίκος Καρέλης ή Ζοάο Πέδρο
Τέλος, διίστανται οι απόψεις αν τελικά θα έπρεπε να ξεκινά βασικός ο Νίκος Καρέλης ή ο Ζοάο Πέδρο.
Από τη μία ο Νίκος Καρέλης που μετά από μία εξαιρετική σεζόν σε ατομικό επίπεδο με 13 γκολ (σ.σ. πρώτος Έλληνας σκόρερ της περσινής Super League 1 και δεύτερος συνολικά πίσω μόνο από τον Μπακαμπού) έχει βγάλει ολόκληρη την προετοιμασία, κάνοντας κάποια καλά παιχνίδια και σκοράροντας κόντρα σε Πανσερραϊκό και ΠΑΣ Γιάννινα στα αντίστοιχα φιλικά, όμως στα επίσημα δεν έχει βρει ακόμη δίχτυα.
Από την άλλη, ο «λυτρωτής» Ζοάο Πέδρο που λίγο έλλειψε να σκοράρει με τακουνάκι στα τελευταία λεπτά κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα στο Αγρίνιο και τελικά ισοφάρισε με τρομερή κεφαλιά στην Τούμπα στις καθυστερήσεις για το 1-1 με τον Πανσερραϊκό, αλλά έχασε μεγάλο μέρος της προετοιμασίας λόγω τραυματισμού.
Η αλήθεια είναι ότι όποιος από τους δύο και να ξεκινήσει βασικός, έχει λογική, όπως θα μπορούσαν ακόμη και να αγωνιστούν μαζί στην επίθεση και να μετατεθεί στα άκρα ο Ντίας σε ένα άλλο σύστημα. Σε κάθε περίπτωση όμως, ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ, αφού ο Καρέλης είναι ο λόγος για τον οποίο πέρυσι ο Παναιτωλικός δεν κινδύνεψε με υποβιβασμό και έχει αποδείξει τι αξίζει, ενώ και ο Πέδρο, ο οποίος αμφισβητήθηκε έντονα στην αρχή της περσινής σεζόν, έχει «ξελασπώσει» τα «καναρίνια» ουκ ολίγες φορές…
1. Ο Ντίαζ είναι αριστερό εξτρέμ, αλλά μόνον εκεί δέν παίζει. Γιά εξτρέμ δέν τόν πήρε;;;
2. Από πού βγαίνει τό συμπέρασμα ότι ο Φρέντ είναι ντεφορμέ όταν έχει ελάχιστο χρόνο συμμετοχής; Ο Φρέντ μοιάζει μέ Μαραντόνα σέ σχέση μέ πολλούς άλλους. Απλά τόν έχει στό ψυγείο γιά νά παίζουν οι Λάτιν. Μπορεί νά παίξει καί αριστερά εάν χρειαστεί.
3. Καρέλης, Πέδρο μιά χαρά ταιριάζουν μπροστά. Ο ένας συμπληρώνει τόν άλλο. Ο Πέδρο ταλαιπωρεί τήν άμυνα, κρατάει παίχτες πίσω, καί επιπλέον συντελεί ανασταλτικό έργο.
4. Πίσω τους μόνιμα ο Χουάνπι, ακόμα καί μέ ένα πόδι, ο μόνος δημιουργικός.
4. Ο Μαλής μπορεί κάλλιστα νά παίξει δεξί μπάκ, όπως έδειξε πρίν τραυματιστεί. Ακόμα κι΄ έτσι όμως η ομάδα εκεί χρειάζεται ενίσχυση.
5. Καί σέ φιλικό μέ τήν Ματαράγκα (μέ όλο τόν σεβασμό!) μέ 3-5-2 θά πάμε, Κύριε Σούρερ;;; Έ βέβαια, πώς αλλιώς νά χωρέσουν όλοι οι Λάτιν καί σέ λάθος θέσεις; Παίχτες έχεις, έχουν επιστρέψει όλοι, πότε θά τούς χρησιμοποιήσεις;;; τά Χριστούγεννα ανήμερα;;;; Καί ο Πέδρο δύο βδομάδες έλειψε μόνον από τήν προετοιμασία (πώς λέτε ότι έχασε τό μεγαλύτερο μέρος της;;;).
ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΙΜΑΣΤΕ;; ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΙΜΑΣΤΕ!!
Μέ σεβασμό
Παναιτωλικός από τά 60ς
Σου απαντώ γιατί μου απευθύνεσαι προσωπικά. Ο Ντουάρτε είναι ντεφορμέ γιατί έπαιζε βασικός από τον περασμένο Φλεβάρη, όταν επέστρεψε μετά τον τραυματισμό του και σκόραρε ως αλλαγή στα τελευταία λεπτά με τον ΠΑΣ και έπειτα ήταν βασικός λόγω του τραυματισμού του Νταγκό και τις «χαμηλές» πτήσεις του Μόρσεϊ. Έδειξε λίγο πεσμένος αγωνιστικά και στην προετοιμασία, ενώ έχεις δίκιο ότι έχει αγωνιστεί ελάχιστα στα επίσημα, αλλά αυτό δεν αλλάζει ότι είναι ντεφορμέ. Κάτι φυσιολογικό για κάθε αθλητή. Επίσης ο Ζοάο Πέδρο δεν έλειψε δύο εβδομάδες αλλά τέσσερις και έχασε ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ της προετοιμασίας. Μη λέμε ότι θέλουμε. Σε όλα τ’ άλλα πάνω – κάτω συμφωνούμε.
Σάς ευχαριστώ πολύ γιά τόν χρόνο νά μού απαντήσετε. Ειλικρινά δέν γνώριζα γιά τήν τόσο μεγάλη απουσία τού Πέδρο, αλλά είναι πλέον σέ φόρμα.