Με τον παγκοσμίου φήμης Ελληνοκύπριο οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, ο οποίος χάρισε στους Έλληνες το τρίτο Βραβείο Νόμπελ το 2010, είχε την τιμή να συναντηθεί ο κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης, στο πλαίσιο ειδικής τελετής στο χώρο της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο κ. Δημητρογιάννης, ως ο μοναδικός εκπρόσωπος της περιοχής μας παρέστη, επίσημος προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην τελετή αναγόρευσης ως επίτιμου Διδάκτωρ της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α. για τη συνεισφορά του στην οικονομική επιστήμη παγκοσμίως καθώς και την επίδρασή του στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η συμβολή του στην οικονομική επιστήμη κορυφώθηκε με την ανάπτυξη του περίφημου μοντέλου αναζήτησης και ταιριάσματος στις αγορές εργασίας, το οποίο μετέβαλε ριζικά το θεωρητικό πλαίσιο της μακροοικονομικής ανάλυσης. Με το καινοτόμο αυτό υπόδειγμα προσέφερε νέα εργαλεία κατανόησης της ανεργίας, ερμηνεύοντας όχι μόνο την ύπαρξη αδράνειας στην αγορά εργασίας, αλλά και τις θεσμικές και πληροφοριακές ατέλειες που εμποδίζουν την αποτελεσματική αντιστοίχιση θέσεων και εργατικού δυναμικού. Η διεθνής αναγνώριση της συμβολής αυτής επισφραγίστηκε με την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών το 2010.
Ο κ. Δημητρογιάννης είχε επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ομιλία του κ. Πισσαρίδη για τις συνέπειες της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αγορά εργασίας τα αμέσως επόμενα χρόνια, και ο οποίος ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση την ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, μέσα από μια στρατηγική συμπεριληπτικής ανάπτυξης. Επισήμανε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, με αιχμή τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη.
Για το έργο του κ. Πισσαρίδη αναφέρθηκε εκτενώς ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεράσιμος Σιάσος, που έλκει την καταγωγή του από την Αιτωλοακαρνανία, ενώ παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Σταύρος Αυγουστίδης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Ηρειώτης Νικόλαος, και πλήθος εκπροσώπων του ακαδημαϊκού, ερευνητικού, οικονομικού και πολιτικού.