Η υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού του πρώην τεχνικού διευθυντή του Παναιτωλικού Χρήστου Κουτσοσπύρου, δίνει την αφορμή για να ανοίξει μια συζήτηση σε ένα θέμα που είναι ταμπού στην ελληνική ποδοσφαιρική κοινότητα. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης στο SDNA.
Από το 2009 έρχονται στη χώρα μας οι εκθέσεις της Sportradar. Η Εταιρεία Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης ακολουθεί μία συγκεκριμένη μέθοδο, την οποία βελτιώνει συνεχώς. Τα βασικά στοιχεία της εδράζονται στη ροή του στοιχηματισμού και τον εντοπίζουν είτε ως υπέρογκο είτε ως παράλογο είτε ως και τα δύο.
Το 2013, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, η νυν αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βιργινία Σακελλαροπούλου, έθεσε πρώτη το ερώτημα: Αρκούν οι εκθέσεις της Sportradar για να τεκμηριώσουν κατηγορίες κατά παραγόντων, ποδοσφαιριστών, προπονητών και διαιτητών; Η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου κατέδειξε ότι αρκούν!
Ασφαλώς και χρειάστηκε μία τετράμηνη ακροαματική διαδικασία με μάρτυρες, στοιχεία για στοιχηματικούς λογαριασμούς και οπτικοακουστικό υλικό. Ασφαλώς και υπήρχαν οι νόμιμες υποκλοπές του υπερκοριού της ΕΥΠ. Όμως ένα μεγάλο ποινικό δικαστήριο στην Ελλάδα είχε ως αποκλειστική βάση τις εκθέσεις της Sportradar για να προχωρήσει σε καταδικαστικές αποφάσεις για πέντε φυσικά πρόσωπα.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, αλλά πήγε στον υπόνομο. Την τελευταία δεκαετία οι φάκελοι της Εταιρείας Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης καταφθάνουν σωρηδόν στη χώρα μας και δεν ανοίγει μύτη.
Και καταντήσαμε τώρα να διυλίζουμε τον κώνωπα, με την περίπτωση του Χρήστου Κουτσοσπύρου, ο οποίος έπαιξε στο στοίχημα μια κίτρινη κάρτα ποδοσφαιριστή της ομάδας του για να κερδίσει 210 ευρώ.
Είναι βέβαιο ότι ο Κουτσοσπύρος θα τιμωρηθεί. Ορθώς. Πρόδωσε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που του έδωσαν αυτή την δουλειά, δημιούργησε συνθήκες παράτυπης εσωτερικής πληροφόρησης και κυρίως εξέθεσε τον Παναιτωλικό στον κίνδυνο ακόμη και του υποβιβασμού.
Όμως να το δούμε καθαρά: Ο ποδοσφαιριστής Κορνέλιους που δέχτηκε επίτηδες την κίτρινη κάρτα, είναι κατηγορούμενος; Όχι! Για τον απλούστατο λόγο ότι χιλιάδες ποδοσφαιριστές σε όλον τον κόσμο κάνουν το ίδιο πράγμα, θεωρώντας ότι εκτελούν μία εθιμικά νόμιμη εντολή του προπονητή τους.
Δεν θα μπούμε στην ουσία της υπόθεσης. Θα την κρίνει η αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ και αν χρειαστεί τελεσίδικα σε επίπεδο εγχώριας ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης, η Επιτροπή Εφέσεων.
Εκείνο που θα έπρεπε να ενδιαφέρει την ελληνική ποδοσφαιρική κοινότητα είναι ότι υπάρχει στη Super League 2 ομάδα που μονάχα φέτος έχει στην πλάτη της 17 φακέλους της Sportradar.
Αυτή η ομάδα ολοκλήρωσε κανονικά το πρωτάθλημα χωρίς να ελεγχθεί ποτέ. Ουδείς φρόντισε να προσκομιστούν μαρτυρικές αποδείξεις, να υπάρξει νόμιμη παρακολούθηση με εισαγγελική παραγγελία και να προχωρήσει αυτό που προβλέπει η σύμβαση Macolin, δηλαδή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τη Europol και τη Eurojust.
Είναι η ίδια ποδοσφαιρική ομάδα που μας έκανε ρεζίλι το 2017, σε μία μάζωξη της Sportradar, στο Λονδίνο.
Ο επικεφαλής της Εταιρείας Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης, στράφηκε δημοσίως στον εκπρόσωπο της ΕΠΟ και του είπε: «Είστε μαζί μας και εσείς που έχετε πάρει πρωτάθλημα Ευρώπης»! Ο Ελληνας εκπρόσωπος, απορημένος, θύμισε ότι η χώρα μας κατέκτησε το Euro πολύ παλαιότερα, το 2004.
Τότε ο εκπρόσωπος της Sportradar, τον άφησε άναυδο: «Η ομάδα δεν αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της ελληνικής δεύτερης κατηγορίας; Αυτή είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης στα δικά μας αρχεία»!
Επειδή υπάρχει μία υπέροχη λέξη στη γλώσσα μας, η οποία δεν μεταφράζεται σε καμία άλλη γλώσσα του κόσμου, το φιλότιμο, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτό που δεν κάναμε εδώ και 13 χρόνια: Να συστήσουμε άμεσα μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ένα point system ώστε οι δύσμοιρες εκθέσεις της Sportradar να πιάσουν τόπο και να πάψει η ατιμωρησία που ευνοεί διαχρονικά τον παράνομο στοιχηματισμό.