Γράφει ο Βασίλης Σταρακάς, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού.
Η νέα ποδοσφαιρική χρονιά 1964-65 ξεκίνησε νωρίς για τον Παναιτωλικό γιατί μεσολάβησαν εκλογές για το νέο Δ/Σ. Πρόεδρος εκλέχτηκε ο νομίατρος Γιάννης Καραβάνας, ένα εξαίρετο μέλος της κοινωνίας του Αγρινίου και φανατικός φίλαθλος. Ο πολυάσχολος πρόεδρος μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του την εποχή αυτή, δίδασκε στο οκτατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων και θηλέων το μάθημα της υγιεινής. (τυχεροί όσοι ποδοσφαιριστές τον είχαμε πρόεδρο και καθηγητή. Αργότερα θα κάνω ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα για τη σχέση προέδρου – καθηγητή και μαθητών Γυμνασίου).
Τα κυριότερα στελέχη του νέου Δ/Σ ήταν ο Γιώργος Βαζούκης – εργολάβος οικοδομών – ο Γιάννης Βλάχος – έμπορος κρεάτων – ο Χριστόφορος Βασιλείου – λογιστής. Άπαντες εξέχουσες προσωπικότητες της πόλης και φανατικοί φίλαθλοι. Για τη σημαντική θέση του προπονητή, η διοίκηση προσέλαβε τον Γιώργο Εισαγγελέα (όχι και πολύ γνωστό στο επάγγελμα).
Στο ποδοσφαιρικό δυναμικό της προηγούμενης σαιζόν – βλέπε το προηγούμενο 13ο μέρος – προστέθηκαν οι Αγρινιώτες Γιάννης Σκαρτσάρης – επιθετικός μέσος, ο Δημοσθένης Τσιλιμπώκος – τερματοφύλακας από το Παναιτώλιο, και άλλοι δύο χαρισματικοί νεαροί επιθετικοί, ο Κώστας Σταμούλης – συμμαθητής μου και μεταγραφή από τον Ακαρνάνα, και ο νεότερος εκ των δύο, Στέλιος Ταλαμάγκας – από τα Καλύβια.
Αυτή τη σεζόν, μετά από δικαστικό αγώνα με τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης που είχε ξεκινήσει την προηγούμενη χρονιά, κατακυρώθηκε στον Παναιτωλικό ένας πολύ μεγάλος επιθετικός ποδοσφαιριστής, ο Παναγιώτης Παπαμέτης, με καταγωγή από την Πορταριά Χαλκιδικής. (Ο Πάνος είχε υπογράψει συγχρόνως και στα δύο σωματεία). Μεγάλος ποδοσφαιριστής ο Παπαμέτης, που παρ’ όλο δεξιοπόδαρος, αγωνίζονταν στη θέση του αριστερού εξτρέμ μαζί με τον μεγάλο Νίκο Κουτσογιάννη – δεξιός εξτρέμ. Αποτέλεσαν μαζί για αρκετές σεζόν όχι μόνο τους αρχισκόρερ του Παναιτωλικού, αλλά και ένα από τα κορυφαία δίδυμα ακραίων κυνηγών της Α’ και Β’ Εθνικής.
Το πρωτάθλημα Β’ Εθνικής 1964-65 διεξήχθη στα πρότυπα της προηγούμενης σεζόν, σε 4 ομίλους και συμμετείχαν 65 ομάδες. Ο Παναιτωλικός τοποθετήθηκε πάλι στον Α’ όμιλο που είχε 16 ομάδες, με κυριότερους αντιπάλους τους Αιγάλεω, Φωστήρα, Παναχαϊκή, Θύελλα Πατρών (Η Ρόδος που ήταν στον όμιλό μας είχε 3 ομάδες: Διαγόρας, Ροδιακός, Φοίβος Κρεμαστής).
Μέτριο το ξεκίνημα της νέας χρονιάς 1964-65. Ήδη από τις πρώτες αγωνιστικές είχαμε απρόσμενες εκτός έδρας ήττες από ομάδες μεσαίας δυναμικότητας, όπως ο Πατραϊκός και η Σαφράμπολη, αλλά και ήττα εντός από το Διαγόρα. Η ήττα αυτή τη 10η αγωνιστική δημιούργησε μια αναταραχή στις τάξεις του συλλόγου, και η διοίκηση συγκάλεσε ανοιχτή συζήτηση για την πορεία της ομάδας στην αίθουσα του εμπορικού επιμελητηρίου – οδός Κύπρου. Διοίκηση – παίκτες – φίλαθλοι – παλαιοί παράγοντες, ο καθένας εξέφρασε ελεύθερα την άποψή του.
Στο τέλος της συνέλευσης, σε ένα κλίμα αισιοδοξίας για τη συνέχεια, αποφασίστηκε να αντικατασταθεί ο προπονητής, χωρίς βέβαια να θεωρείται και ο αποκλειστικός υπεύθυνος του κακού ξεκινήματος της ομάδας, παρ’ ότι η προπονητική του ανεπάρκεια ήταν ορατή από πολύ νωρίς. Ο αντικαταστάτης του και νέος προπονητής μας, ήταν ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές και μέλος της μικτής Κόσμου. Ήταν ο Αυστριακός διεθνής Χάρι Αουρέτνικ, που τις μέρες εκείνες είχε λύσει το συμβόλαιό του ως προπονητής με την ΑΕΚ Αθηνών, και ενώ είχε και άλλες προτάσεις από Ελληνικές ομάδες, προτίμησε τον Παναιτωλικό. Μεγάλη τιμή για το σωματείο μας. (Ο Παναιτωλικός και τη δεκαετία του 1960 θεωρούταν πως άνηκε στα πρώτα και καταξιωμένα Ελληνικά σωματεία. Ας μην ξεχνάμε πως τη σεζόν 1954-55 ήταν το πρώτο επαρχιακό σωματείο – μαζί με τον Ολυμπιακό Βόλου – που μετείχε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα των έξι (6) καλύτερων Ελληνικών ομάδων).
Παναιτωλικός – Άρης Θεσσαλονίκης αγώνας για το κύπελλο Ελλάδος. Οι παίκτες του Άρη φορούν φανέλες με ρίγα. Οι παίκτες του Παναιτωλικού, όρθιοι από αριστερά: Κοντοπάνος (τερματοφύλακας), Αγραφιώτης, Τσάμης, Σταρακάς, Ταλαμάγκας, Καβάγιας. Καθήμενοι από αριστερά: Μπάθας, Δενδρινός, Ντέμος, Τσαμπάς, Παππάς.
Ο Χάρι Αουρέτνικ αμέσως με τον ερχομό του άλλαξε πάρα πολλά. Με τον πλούτο των γνώσεων του και σαν καλός δάσκαλος έθεσε κανόνες επαγγελματικού σωματείου. Η ψυχολογία όλων ανέβηκε αισθητά. Ο Χάρι ήταν ένας προπονητής που αμέσως απέκτησε την εμπιστοσύνη όχι μόνο των παικτών αλλά και της διοίκησης και των φιλάθλων. Ήταν ένας προπονητής που γρήγορα επισήμανε τα κρυφά προτερήματα ενός παίκτη. Διδαχτήκαμε νέα συστήματα και τακτικές, καθώς και πρωτότυπες ασκήσεις ατομικής τεχνικής.
Πολύ απλός στις σχέσεις του και πανέξυπνος, θυμάμαι δε κάποια λόγια του: «Τα αγάλματα των προπονητών τα φτιάχνουν σε χαρτόνι για να μπορούν να τα κάψουν γρήγορα», καθώς και το άλλο: «Το ποδόσφαιρο χρειάζεται σκληρή δουλειά και πολύ ιδρώτα, πάρα πολύ ιδρώτα, αλλά μη φοβάστε, δεν πνίγηκε κανένας από ιδρώτα».
Η ομάδα φτάνοντας στις αρχές του δεύτερου γύρου ανέκαμψε βαθμολογικά, την πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα διαδέχονταν πότε το Αιγάλεω, πότε ο Παναιτωλικός η ο Φωστήρας. Από κοντά βέβαια και η Παναχαϊκή την οποία κερδίσαμε στον πρώτο γύρο εκτός έδρας 1-0 – το γκολ ο Παπαμέτης – ενώπιων 10.000 θεατών. Ήταν μια νίκη μεγάλου βαθμολογικού ενδιαφέροντος και γοήτρου. Στον Β’ γύρο στο Αγρίνιο το σκορ έμεινε στο 0-0.
Νίκη επίσης στην έδρα μας είχαμε στον Α’ γύρο και εναντίων της πρωταθλήτριας ομάδας του Αιγάλεω με 1-0 – το γκολ ο Σταμούλης. Στον Β’ γύρο στο Αιγάλεω ο αγώνας έληξε 0-0, ένα αποτέλεσμα που ίσως μας στέρησε την άνοδο στην Α’ Εθνική. Τη σεζόν αυτή έγιναν αλλεπάλληλα sold out στο γήπεδό μας: Με Αιγάλεω, Άρτα, Διαγόρα, Πατραϊκό, Παναχαϊκή, Ροδιακό, Φωστήρα, Θύελλα κλπ.
Όρθιοι από αριστερά: Παππάς, Ευθυμίου, Γαλανός, καβάγιας, Ντόκας, Σταρακάς. Καθήμενοι από αριστερά: Γκανιάτσας, Ντέμος, Τσαμπάς, Μπαλντούμας, Καλαμίδας.
Πολύ καλή η πορεία λοιπόν του Παναιτωλικού τη σεζόν 1964-65 που όπως δείχνει η βαθμολογία έφτασε μια ανάσα από την Α’ Εθνική. Πιστός συμπαραστάτης της ομάδας για ακόμα μια φορά ο λαός του που υπερέβη σε εισιτήρια όλες τις άλλες ομάδες της Β’ Εθνικής. Η βαθμολογία διαμορφώθηκε τελικά ως εξής: Αιγάλεω 75, Παναιτωλικός και Φωστήρας 72 Παναχαϊκή 67.
Οι πρωταθλήτριες ομάδες των τεσσάρων ομίλων που διαγωνίστηκαν στη συνέχεια για δύο θέσεις στην Α’ Εθνική ήταν: Από τον Α’ όμιλο το Αιγάλεω, από τον Β’ ο Βύζας Μεγάρων, από τον Γ’ ο Πανσερραϊκός και από τον Δ’ ο Εδεσσαϊκός. Μετά τους μεταξύ τους αγώνες μπαράζ, στην Α’ Εθνική ανέβηκαν το Αιγάλεω και ο Πανσερραϊκός που αντικατέστησαν τις υποβιβασθείσες Απόλλωνα Καλαμαριάς και Δόξα Δράμας. Από την Β’ Εθνική υποβιβάσθηκαν 28 ομάδες που εντάχθηκαν στη νεοσύστατη Γ’ Εθνική.
Περισσότερες συμμετοχές από την ομάδα μας είχαν οι Γιάννης Δρόσος, Κώστας Σταμούλης, Βασίλης Μήτσου, Νίκος Κουτσογιάννης. Στην πρώτη θέση των σκόρερ ήταν ο πρωτοεμφανιζόμενος με την κίτρινη φανέλα Κώστας Σταμούλης με 13 γκολ και ο Πάνος Παπαμέτης με 12 γκολ, ενώ ο Νίκος Κουτσογιάννης ήταν στην τρίτη θέση με 9 γκολ.
Πολύ κακή εμφάνιση έκανε η ομάδα στο κύπελλο Ελλάδος αφού στον 2ο αγώνα αποκλειστήκαμε από την Α.Ε. Μεσολογγίου με 2-1 εκτός έδρας. Στον πρώτο αγώνα είχαμε κερδίσει τον Ακαρνάνα με 2-0.
Υ.Γ.1 Διάχυτος είναι ο προβληματισμός των πιστών φίλων και του συλλόγου Παλαιμάχων του Παναιτωλικού, για την πρωτοφανή μικρή προσέλευση φιλάθλων την τρέχουσα σεζόν 2024-25 στους εντός έδρας αγώνες της ομάδας μας. Το «κλουβί» δυστυχώς όχι μόνο δεν «βράζει» – παρά τις συγκινητικές προσπάθειες των οργανωμένων – αλλά περισσότερο μοιάζει με συνοικιακή έδρα χθεσινού σωματείου χωρίς πνοή και πάθος στους αγώνες του. Πόση απογοήτευση για όλη την οικογένεια του Παναιτωλικού. Την αγάπη σου για την ομάδα τη δείχνεις μόνο με την παρουσία σου στους αγώνες της, γιατί τότε μόνο γίνεσαι ένα με τους παίκτες και βοηθάς και εσύ με τις ζητωκραυγές σου για τη νίκη. Άλλωστε τότε σε έχει ανάγκη η ομάδα. Ας κάνουμε λοιπόν ένα νέο ξεκίνημα ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ, να ξαναβρούμε αυτό το λεπτό και πανίσχυρο νήμα που συνδέει και ενώνει τους ποδοσφαιριστές μας στον αγωνιστικό χώρο με εμάς τους φιλάθλους στην εξέδρα και όλοι μαζί να υπερασπιζόμαστε αυτή την κίτρινη φανέλα και την «ιδέα» που αυτή περικλείει!
Υ.Γ.2 Ο Σύλλογος παλαιμάχων Παναιτωλικού ευχαριστεί τον Αγρινιώτη Δήμαρχο Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκο, καθώς και ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο για τη θερμή φιλοξενία που μας παρείχαν στον πρόσφατο αγώνα παλαιμάχων Α.Ο. Χαϊδαρίου – Παναιτωλικός στο Χαϊδάρι.
Διαβάστε το 1ο μέρος ΕΔΩ.
Διαβάστε το 2ο μέρος ΕΔΩ.
Διαβάστε το 3ο μέρος ΕΔΩ.
Διαβάστε το 4ο μέρος ΕΔΩ.
Διαβάστε το 5ο μέρος ΕΔΩ.
Διαβάστε το 6ο μέρος ΕΔΩ.
Διαβάστε το 7ο μέρος ΕΔΩ.
Διαβάστε το 8ο μέρος ΕΔΩ.
Διαβάστε το 9ο μέρος ΕΔΩ.
Διαβάστε το 10ο μέρος ΕΔΩ.
Διαβάστε το 11ο μέρος ΕΔΩ.
Διαβάστε το 12ο μέρος ΕΔΩ.
Διαβάστε το 13ο μέρος ΕΔΩ.